luni, 24 februarie 2014

Targul martisorului la Muzeul Taranului Roman



Martisor, Martisug sau Mart era consemnat de Simion Florea Marian, unul din etnologii importanti ai inceputului de secol XX, ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la romani, dar si la bulgarii si albanezii din Balcani – obicei pe care taranii il repetau in fiecare inceput de primavara ca semn protector impotriva bolilor si a nenorocului. Copiilor li se lega o moneda de argint la mana cu un fir rasucit de lana sau de bumbac alb si rosu, ca sa fie feriti de boala, pe care acestia il legau, dupa 12 zile, in pom, ca sa fie pomul roditor, iar vitelor li se agata acelasi fir rosu cu alb, ca sa fie sanatoase si, la fel, bune de rod. Preluat de lumea urbana si devenit moda, firul de bumbac, uneori fir de argint sau de aur, este purtat drept colier si podoaba, tinut la piept, primit ca suvenir si, mai nou, cadou.
Povestea martisorului supravietuieste, in diferite forme, pana in contemporaneitate: de la firul simplu rasucit in alb si rosu, pana la martisorul virtual.

Targul martisorului de la Muzeul Taranului a devenit déjà o traditie pentru publicul bucurestean.
Povestea martisorului a continuat sa se re/scrie in snururi simple alb-rosii, monede prinse in cusaturi, fire de lana, fetru, lut si lemn, hartie manuala, piele, plastic, metal si, in fine, orice materii reciclate si interesant exploatate. Ca de obicei, alaturi de martisoare, aici veti gasi gusturi proaspete si dulci de turta dulce, kürtős kalács, mere si prajituri de casa, suc natural de mere, miere si dulceturi.

Intrarea gratuita la targ – in limita spatiului disponibil pentru acestea –  pentru: scoli, fundatii, asociatii, organizatii care au ca obiect de activitate actiuni avand caracter umanitar si sprijin pentru categorii defavorizate.

Ateliere de creativitate:
- 28 februarie, orele 11.00 - 12.00, Atelier de facut snururi de martisor, cu Ruxandra Grigorescu, la Atelierul de creativitate (pentru copii).
- 1 martie, orele 11.00 - 12.00, Atelier de facut snururi de martisor, cu Genoveva Sauciuc, la Atelierul de creativitate (pentru copii si adulti).

Orarul targului: 27 februarie – 2 martie 2014, orele 10.00 - 18.00.


Bilet de intrare: 4 lei pret intreg, 2 lei pret redus (elevi, studenti, pensionari)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment