luni, 14 octombrie 2013

Ce vizitam in Bucuresti: Castelul Tepes


Castelul Tepes se afla pe strada Candiano Popescu nr. 6 (Bucuresti), in imediata vecinatate a Parcului Carol  si este copie a cetatii Poenari.
Construit de catre Carol l, un mare iubitor al lui Vlad Tepes, castelul a fost inaugurat in anul 1906 in cadrul Expozitiei Generale a Romaniei, organizata cu ocazia a 40 de ani de domnie a regelui. In turnul fortaretei a fost construit si un bazin de apa din fonta, nefunctional. Constructia este imbracata in piatra si caramida rosie si putina lume stie de existenta ei.
Urcand pe o scara de lemn in forma de spirala se poate ajunge pe o platforma de unde, din turn, se poate vedea Parcul carol si panorama Bucurestiului.
De-a lungul timpului, in Castelul Tepes au fost organizate expozitii cu tablouri cu motive religioase, iar din 1914, din turnul fortaretei, Emil Giurgea (fizician) realiza transmisiuni radiotelegrafice. In anul 1920 Castelul Tepes a devenit cazarma pentru corpul de garda care apara Mormantul Ostasului Necunoscut. Dupa ce Eroul Necunoscut a fost stramutat la Marasesti si a fost inaugurat Mausoleul in 1963, cladirea a fost folosita de catre militarii destinati pazei acestuia. Dupa Revolutia din 1989, fortareata a fost utilizata drept Corp de garda pentru o subunitate de jandarmi.
De doi ani, insa, este inchis pentru reconsolidare si reabilitare si prin urmare, din pacate, in prezent, Castelul Tepes, nu este deschis publicului. Se poate vizita totusi de doua ori pe an: de Ziua Eroilor (Inaltarea Domnului) si de Ziua Armatei (25 octombrie).
Deci mai avem o sansa anul acesta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment