vineri, 7 decembrie 2012

Povestile copilariei

Ati analizat vreodata cu atentie povestile care au delectat auzul si copilaria atator generatii? Care este morala sau ce am invatat noi din respectiva poveste?

Iata mai jos cateva exemple:

Capra cu trei iezi: Lupul taie capetele iezilor si le pune la geam pentru a le vedea capra la intoarcere ! OMG! Infiorator! In cazul asta, copiii s-ar putea uita si la “SAW”, nu? :))

Hensel si Gretel : Cei doi copii sunt dusi in padure de tatal lor si lasati acolo, prada fiarelor. Intelegem din aceasta poveste ca tatal este o bruta care, pentru a intra in gratiile sotiei, isi abandoneaza copiii din prima casatorie in padure !! Super tare, nu?

Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici: Mama vitrega il roaga pe vanator sa o duca pe Alba-ca-Zapada in padure, s-o omoare si sa-i aduca inima! Vanatorul era Jack Spintecatorul sau o ruda de-a acestuia? Ce intelege un copil din aceasta fapta?

Scufita Rosie : Mama o trimite pe Scufita Rosie singura prin padure, sa-i duca de mancare si o sticla de vin bunicutei bolnave. Mai nou vinul poate fi folosit ca si tratament (ei, hai ca asta chiar n-o stiam!)  sau bunicuta le tragea la masea? :)) Si alta intrebare ar fi: dar bunicuta de ce locuia in padure? De ce nu statea si ea in sat, ca toti oamenii? Era cumva ciumata/leproasa/turbata/etc.? :)) La finalul povestii, lupul este taiat pe burta pentru a le scoate pe bunicuta si pe Scufita, dupa care burta ii este umpluta cu pietre, iar acesta o ia la fuga. Avem de-a face aici cu un chirurg desavarsit, in persoana vanatorului, care doar ce-a inchis rana si pacinetul sanatos tu, numai bun de fuga!

Punguta cu doi bani: Mosul avea un cocos si baba o gaina. Bag de seama ca era fiecare cu banii lui. Gaina babei se oua de cate doua ori pe zi, iar baba manca o multime de oua. Pai si cu colesterolul cum statea? Violenta este si ea prezenta in aceasta poveste: mosul isi bate cocoul pentru ca nu face oua (desi toata lumea stie ca nu are cum, fiind cocos), iar baba isi bate gaina pana cand o omoara, pentru ca nu i-a adus si ei tot atatea bogatii cum a adus cocosul mosului.

Si cred ca mai sunt exemple, dar nu-mi mai vin acum in minte... :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment